Hasznos fogalmak

Részletes leírása:

Hasznos fogalmak:

K/U érték:

Ez a hőszigetelési együttható. Építőanyag (legyen akár nyílászáró profil esetleg tégla) K/U értéke az-az érték mely megmutatja, hogy az építőanyag mindkét oldalán 1 m² -es területen a levegő 1 K (C) hőmérséklet különbsége esetén 1 másodperc alatt (Jule-ban mérve) mekkora hőmennyiség áramlik át. Mértékegysége: W/ m²K. A újabb szakirodalomban a K-értéket egyre inkább az U-értékkel helyettesítik. Megkülönböztetjük a nyílászáró profil (tok és ablakszárny) vagy az üvegezés U értékét.

Légkamra:

Egy szerkezet hány légkamrás attól függ, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el szerkezeten belül (ez a profil jellemzője). Ez az érték háromtól, akár hét kamrásig változhat. Létezik két légkamrás profil is, de ezek régi elavult szerkezetek. A légkamra fontos mert minél magasabb légkamra számú egy műanyag nyílászáró, annál jobban hő és hang szigetel, illetve annál jobb a statikája.

Profil:

A profil a nyílászárónak az a a része, amit keretnek vagy toknak mondanak. Ebbe építjük be az üveget. A gyártás folyamán nagyon fontos a pontos illesztés, méretezés a jó záródás érdekében. Általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Vasalat:

Része a műanyag nyílászárónak, ami működteti a nyílást-záródást. A kilincs segítségével mozgatja a vasalatot. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott műanyag nyílászáróknál szintén teljes mértékben megoldott és jól ellenőrzött.

Vasalati résszellőző:

Ez a szellőző típus a kilincs valamely negyedes (méretfüggő) állásában biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét egy 2-7mm-re megnyitja. A vasalat az ablakot még zárva tartja. Ezt a szellőző típust az ablak túl tökéletes záródása miatti, légcsere hiány kiküszöbölésére használják. Mivel kézi állítású és elzárható, nyílt égés-terű gázkészülékekhez (ahol előírás már a szabályzott légbevezető) nem elegendő!

Hibás működés-gátló:

Ez egy a vasalatba épített olyan szerkezet, ami nem engedi a nyílászárók bukó/nyíló szárnyát bukni és nyílni egyszerre.